House Crnuce

type: residential

client: private

location: Crnuce, Slovenija

project date: 2011

completion date: in progress

floor area: 250 m2

The concept of the design is based purely on the features of the location. The main advantage is the closeness to the woods (part of which is owned by the client) on one side and amazing views all the way to Ljubljana and further on the other. The topography of the site is quite steep. On one side the land lot boarders the neighbours’ house which had to also be taken into consideration while planning living spaces and ensuring privacy.

The shape of the house is quite complex due to a wish for spacious living spaces, the configuration of the land and adjusting to the qualities of the site. The ground floor is partially underground with a garage and an additional apartment, a sort of a guest house. The main entrance to the house is in the upper floor where the living area and an exit to the garden and outside terrace is. The focal point of the living space is a big tiled stove placed in the middle of the room right between the living room and the kitchen/dining room. The top floor is intended as the private part of the house with four bedrooms and two bathrooms. Window openings are placed in a way to maximize light flow through the house and still keep it private and safe.

One of our client’s wishes was using raw materials such as weathering steel, wood and concrete which was directly transferred to the façade. It is mostly a COR-TEN steel façade with a touch of concrete and some details of timber finishes. Raw concrete is also used in most of the interior ceilings whereas floors are hardwood. The only exception is the kitchen/dining room where the ceiling and floor finishes are reversed due to the practicality of use (concrete floors are easier to clean since the room is directly connected to the outside terrace while hardwood ceilings bring warmth and harmony to the space).

© 2016 by Gaser Arhitektura